Árucikk, termék, szolgáltatás

Életmód, háztartás, otthon, eszközök. PR-cikk és link elhelyezés

Hagyományos fűtés vs. infrafűtés

Turbós, kondenzációs kémény / Infrafűtés sötétsugárzókkal

infrafutes-kalyha.jpgInfrapanel fűtés vélemények szerint a hagyományos, zárt égésterű rendszerek ideje még nem járt le, bár minden téren terjednek az infrasugárzós fűtési technológiák, amelyek a fosszilis energiahordozókat mellőző eljárásként környezetkímélő megoldást jelentenek. A lakások melegét nagy számban biztosító hagyományos szén- és gázfűtés esetében fontos azonban ezen rendszerek korszerűsítése. Ha már hagyományos, legyen korszerűen az. De még jobb, ha sikerül áttérni az infrapaneles elektromos zónafűtésre.

Nézzük először a kémény szükségességével jellemezhető fejlesztéseket, bár itt egy elektromos kandalló látható, amely az imitált lángok mögül infravörös sugárzással melegíti környezetét füstmentesen, így nincs kürtőre szüksége. Alább viszont két hagyományos és két ventilációs kémény figyel egy háztetőn. Kezdjük velük.

Korszerű ventilációs kéményrendszerek

kondenzációs kémény fűtés

Ezeket a turbós és kondenzációs kéményeket alkalmazó modern kéményrendszereket az különbözteti meg a régebbi típusú hagyományosoktól, hogy az utóbbiaknál termikus felhajtóerő (huzat) biztosítja a füstgázok távozását, míg a zárt égéterű készülékeknél az esetek döntő többségében a készülékbe épített ventilátor által biztosított  túlnyomásnak köszönhetően, mesterséges úton távozik az égéstermék a szabadba. Kinézetre e kéményeket legtöbbször kerek és ovális metszéspontú csövek és karimák összessége képezi. Az elemek kiegészítő tömítésekkel vannak ellátva, és egyik oldalukon egy külső csapteleppel, a másik oldalon belső csapteleppel vannak felszerelve.

Turbós és kondenzációs kémények Magyarországon

A 90-es évek elején jelentek meg először Magyarországon korszerű zárt égésterű tüzelőberendezések. Sokan gondolják még ma is úgy, hogy csak akkor építenek be zárt égésterű készüléket, ha a hagyományos tüzelőberendezés elhelyezésére nincs mód. Széles körű alkalmazásukra egyebek mellet azért is nagy szükség van, mert a kéményes készülékek rossz tervezése, beépítése és működtetése évente 5-10 ember halálának okozója. A zárt égésterű tüzelőberendezések alkalmazásával az égéstermék-visszaáramlásból származó balesetek szinte mindig elkerülhetők lennének.

Ezeket a készülékeket szokás helyiség levegőtől független készülékekként is nevezni. Jelentős különbség a két megoldás között, hogy hagyományosan termikus felhajtóerő (huzat) biztosítja a füstgázok távozását, míg a zárt égéterű készülékeknél az esetek döntő többségében a készülékbe épített légventilátor által létrehozott túlnyomással, mesterséges úton távozik az égéstermék a szabadba.

A zárt égésterű tüzelőberendezések a helyiség levegőtől függő ún. kéményes készülékekkel szemben számos előnyt rejtenek magukban:

  • a készülékek rendszerint magasabb hatásfokkal, kisebb égéstermék tömegárammal és károsanyag kibocsátással üzemelnek;
  • az égéstermék-elvezetés bizonytalansága (nem megfelelő kémény, kedvezőtlen időjárási feltételek stb.) esetén a füstgázok nem kerülhetnek a lakótérbe ezáltal nem okozhatnak balesetet;
  • a gázkészülékek elhelyezésére szolgáló helyiség nagyságát illetően nincsenek követelmények;
  • a lakások depressziós szellőztetése (konyhai-, fürdőszobai elszívó ventilátorok alkalmazása) megengedett, fokozott tömörségű nyílászárók levegő bevezető nyílások nélkül is beépíthetők;
  • a mesterséges égéstermék-elvezetés miatt a kisebb keresztmetszetű kémények szükségesek, iránytörések és elhúzások nagyobb számban engedhetők meg.
  • Ajánlott cikk: Ipari kémények típusai, fűtéstechnológia

Azok a zárt égésterű készülékek melyek a távozó égéstermékben lévő vízgőz rejtett hőjét (párolgáshőjét) is hasznosítják az ún. kondenzációs, vagy égéshő tüzelőberendezések. Ezekre a gázkészülékekre a ma ismert legmagasabb hatásfok, alacsony égéstermék hőmérséklet és minden esetben a túlnyomásos üzemű, mesterséges égéstermék-elvezetés jellemző.

Kulcsszavak Google-kereséshez:

  • turbókémény, kondenzációs kémény
  • a sötétsugárzós infrafűtés előnyei
  • zöldenergia: infrapanel vélemények

A modern kéményeket túlnyomás működteti

A turbórendszereket úgy tervezték, hogy zárt égéskamrával rendelkező modern kazánokkal működjenek. A turbós kémény belső falból és a külső falból áll (mindkettő rozsdamentes acélból készül). A kondenzációs kazánok túlnyomással. A gázokat a kéményen keresztül nem távolítják el gravitáció útján, hanem a kazán “fújja ki” őket. Azaz a hagyományos kémények gravitációs elven működnek (a forró gáz könnyebb a hideg levegőnél, ezért felszáll: termikus felhajtóerő), a modern kéményrendszereket pedig túlnyomás működteti. Ám fenntarthatósági szempontból ezek is elavult rendszerek.

Az infrasugárzó környezetbarát

A környezettudatos álláspontú szakmai vélemények az infrapanel fűtés energiatakarékos volta mellett érvelnek, lévén csak lokalizáltan melegítenek, nem kell csöveket, nagy vízmennyiséget, padlót, falakat hevíteniük: az infrasugárzók használata a zöldek szerint is sokkal inkább környezetbarát, mint a gáz-, fa-, vagy szénfűtés. Nem bocsátanak ki káros anyagokat, energiahatékonyak. És kültéri környezetben is effektívek.

Az infrafűtés környezetbarát. Nincs égéstermék, nincs szén-dioxid-kibocsátás. Van energiamegtakarítás, a hőelosztás optimalizálása magoldható.

Infrapaneles fűtési rendszerek

infrapanel fűtesi rendszerekAz elektromos infrasugárzó panel alkalmazása fűtésre korszerű megoldás, és amellett, hogy a fűtőtestek rendkívül magas infrasugárzási hatékonysággal melegítik környezetüket, kialakításuk révén kifogástalanul, szinte észrevétlenül illeszkednek a belső miliőbe. Felfogatásukat a készlethez mellékelt csavarokkal oldalfalra vagy mennyezetre javasolják a forgalmazó, figyelembe véve a szériánként előírt magasságot. Álmennyezetbe süllyesztve irodák infrafűtésénél kiváló megoldás.

Az infrapanelek felületi hőmérséklete 90-110°C, felületük nagy, a kristályszemcsés paneleknek még jobb a hőleadási hatékonysága. A sötétsugárzó infrapanelek alkalmazhatóak akár egy-egy helyiség kiegészítő fűtéseként, de kiváló megoldással szolgál lakóépületek, hivatalok autonóm fűtésére is. Digitális termosztát alkalmazásával jelentős energiamegtakarítások eredményezhetők, valamint az optimalizálás révén biztosítja a kifogástalan, kellemes, egyéni igényekhez igazítható hőérzetet a beltérben és kültéri teraszokon egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cikk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016190332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Árucikk, termék, szolgáltatás

PR-cikkek megjelentetése

Ajánló blog: szolgáltatások, termékek, webáruházakban megvásárolható árucikkek bemutatása azonnali linkelhelyezéssel. A releváns szöveges linkek erősítik a hivatkozott oldal Google-helyezéseit. Honlap optimalizálás tartalommarketing eszközökkel.

A legjobb Public relations oldalak

marketing szövegek elhelyezésére. Cikk és link elhelyezés azonnal. Termék csak tiszta forrásból. Online szolgáltatás: PR-cikkek megjelentetése. Készen kapott Public relations cikk és marketing szövegek publikálása. Honlap ajánló blog.

Kiemelt cikk: Teraszbeépítés Budapest - Télikert fűtése

Innováció: Teraszbeépítés fűtött műanyag télikertnek

Notebook szerviz: Dell laptop akku vásárlás

süti beállítások módosítása