Árucikk, termék, szolgáltatás

Életmód, háztartás, otthon, eszközök. PR-cikk és link elhelyezés

Az infrafűtés működése. Elektromágneses hullámok

infrafutes-sotetsugarzok.jpg

Bármely infrafpaneles fűtési rendszer működése az emberi szem számára láthatatlan. Ugyanis a nem világító fűtőpanelek infravörös elektromágneses hollámokat bocsátanak ki, amelynek hullámhossza 780 nm és 1 mm között van. Hősugárzási tartománynak is nevezik és a Nap spektrumában ugyanúgy megtalálható, mint egy cserépkályhából vagy vasalóból áradó melegben.

Hatásmechanizmusukat illetően azonban nagyok a különbségek az egyes forró tárgyak fűtőképességében. A jól befűtött kályha vagy egy radiátor hőmérséklete ritkém emelkedik 60-70 °C fok főlé. Ez esetben főleg a forró tárggyal érintkező levegő melegszik fel; azaz hőcsere történik. Ellenben 90 fok főlőtt a hőleadás főleg kisugárzás révén történik.

Az infravörös hősugárzás legnagyobb forrása természetesen a napfény, amelyet még a fagyos télen is melegnek érzünk a bőrünkön. Snowboardosok és a síelők tapasztalata, hogy még a nagyon hideg, de napos levegőben sem fáznak. Testüket a sugárzás melegíti nem a levegő.

Ugyanez a fizikai elv érvényesül az otthoni infrafűtés alkalmazásában. Elektromos infrapaneleink hőhullámokat bocsátanak a látóterükben lévő összes tárgyra. Szinte ugyanúgy, mint a Nap. Amikor az infrahullámok elérik a felületet, hőenergia szabadul fel, függetlenül a környező levegő hőmérsékletétől.

Az őket érő sugarakat tárgyak elnyelik. Ettől felmelegszenek és a nyer hőt lassan átadják a környezetüknek. Ettől lesz meleg a szobában. De mivel az embereket is éri az infrapanel kisugárzása, hőérzetük magasabb, mint hagyományos fűtésnél. A levegő még csak 17-18 fokos, de a fűtőpanelektől 2-3 méterre az ott tartózkodók 21-22 foknak érzik.

Tehát: hogyan működik az infrafűtés?

Bár az infravörös fény nem látható, mert kívül esik az általunk látható spektrumon, mégis érezzük hatását. Az infrafűtőtestek azért melegítenek, mert a bőrünk, a ruháink vagy más tárgyak (bútorok) és felületek (padló, falak) elnyelik a sugarakat. Fűtőtőelemeink magasabb hőmérsékletű testek, melyek az elektromágneses sugárzás révén az energiát egy alacsonyabb hőmérsékletű testhez továbbítja.

Ilyen energiaátadáshoz nincs szükség érintkezésre vagy közegre a két test között. Az infra fűtőelemek vákuumban is működnek.

Az infratermékek osztályozása a sugárzás hullámhossza szerint történik

  • Közeli vagy rövidhullámú infravörös melegítők azok, melyek magas izzószál-hőmérsékleten működnek 1200-1800 °C hőmérsékleten.
  • A közepes hullámhosszú infrák 900-1200 °C  körül működnek.
  • A távoli vagy hosszabb hullámhosszú infravörös sugárzók 90-900 fok között

Kereskedelmi osztályozás (árucikk típusok):

  • Infrasugárzók: 900-1200 fok
  • sötétsugárzók 350 fok körül
  • infrapanelek 90-110 fok

Az infrafűtés fő előnye a költség- és energiahatékonyság

Ezen technológia akár 50 %-kal csökkentheti az energiafogyasztást. Az alacsony energiaköltségek mellett a fűtőpanelek újrahasznosított anyagból készülnek. Használatuk javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert (tökéletes a téli depresszió elleni küzdelemben).

Japán orvosok infravörös fűtőpaneleket is használnak a szív- és érrendszeri betegek gyógyítására. A penész sem telepszik meg az így fűtött száraz helyeken. Ez segíthet csökkenteni az allergiát, és mivel az infravörös melegítés nem keveri a levegőt, ez azt jelenti, hogy nincs porkeringés. Ez kedvez az asztmában szenvedőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cikk.blog.hu/api/trackback/id/tr1317971868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Árucikk, termék, szolgáltatás

PR-cikkek megjelentetése

Ajánló blog: szolgáltatások, termékek, webáruházakban megvásárolható árucikkek bemutatása azonnali linkelhelyezéssel. A releváns szöveges linkek erősítik a hivatkozott oldal Google-helyezéseit. Honlap optimalizálás tartalommarketing eszközökkel.

A legjobb Public relations oldalak

marketing szövegek elhelyezésére. Cikk és link elhelyezés azonnal. Termék csak tiszta forrásból. Online szolgáltatás: PR-cikkek megjelentetése. Készen kapott Public relations cikk és marketing szövegek publikálása. Honlap ajánló blog.

Kiemelt cikk: Teraszbeépítés Budapest - Télikert fűtése

Innováció: Teraszbeépítés fűtött műanyag télikertnek

Notebook szerviz: Dell laptop akku vásárlás

süti beállítások módosítása