Árucikk, termék, szolgáltatás

Életmód, háztartás, otthon, eszközök. PR-cikk és link elhelyezés

Munkavédelem az építőiparban

munkavedelmi-cipo.jpgA munkabalesetek egyik fő forrása az építőipar. Még megfelelő körültekintéssel is előfordulnak balesetek. Ennek oka, hogy gyakran különféle csapatok dolgoznak egyszerre egy építési területen. Így jobban halad a munka, azonban még fontosabbá válik a munkavédelemi szabályok betartása. A következőkben áttekintjük a legfontosabb munkavédelmi szabályokat, melyek az építőipart érintik.

Jogszabályi háttér

A munkavédelem biztosításához ismernünk kell annak törvényi szabályozásait.

Általános munkavédelem

Magyarországon az általános munkavédelmet két alapvető rendelkezés szabályozza.

  • az 1993. évi XCIII. évi törvény a munkavédelemről
  • az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet – a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Munkavédelem építkezéseken

Építőipari tevékenységek esetén a következő rendeleteket is ismernünk kell.

  • 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet
  • 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet
  • évi LXXVIII. törvény (Étv.)
  • 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet

Munkakörnyezet alapvető követelményei

Vannak olyan minimális követelmények, melyeknek minden építkezésen rendelkezésre kell állniuk.

  • Rend és tisztaság legyen a munkaterületen.
  • A területen belül közlekedési utakat/ zónákat kell kijelölni, hogy a munkacsapatok ne akadályozzák egymást.
  • A kémiai anyagok kezelésének szabályait le kell fektetni.
  • Az építési anyagokat szabályosan kell tárolni.
  • Az eszközöket, berendezéseket rendszeresen karban kell tartani.
  • A hulladékkezelési és eltávolítási irányelveket be kell tartani.
  • A munkafolyamatok, munkaszakaszok elvégzésének idejét folyamatosan ellenőrizni kell, szükség esetén újra tervezni.

Védőeszközök veszélyhelyzetek elkerülésére

A munkaadó köteles a szükséges védőeszközt biztosítani a munkavállaló számára. A védőeszköz típusa annak függvényében változhat, milyen veszélynek van kitéve a munkavállaló. A másik szempont az az időjárás, hiszen máshogy védekezünk a nyári hőség és a téli mínuszok ellen. Nyáron például fontosak a hűsítő munkavédelmi eszközök. A következőkben az építőipar leggyakoribb munkavédelmi eszközeit mutatjuk be.

Zuhanásvédelem

Az építőiparban legtöbb közvetlen veszélyhelyzetet a szintkülönbségből adódó zuhanás okozza. Az esés elleni védelmet nem csupán egyetlen eszköz, hanem egy egész rendszer biztosítja. Ennek részei: kikötési pont, testheveder, összekötő elemek és a sebességcsökkentő eszközök.

Ezen felül gondoljunk arra is, hogy ha egy esetleges zuhanáskor a védőrendszer megtartja a munkavállalót, ő ne ütközhessen semmibe. Mindig legyen szabad „esési tér”, ahol nincsenek sérülést okozó tárgyak.

Légzésvédő eszközök

Szükség lehet védőmaszkra, ha az építőiparban dolgozó személy tüdőkárosító anyagok hatásának van kitéve. Az építőiparban gyakori, hogy részecskeszűrő félálarcot vagy szűrő félélarcot biztosítanak a munkavállalónak, a gázok és káros részecskék ellen.

Látásvédő eszközök

Ha kémiai anyagokkal kell dolgozni az építőiparban, szükség lehet védőszemüvegre, védőálarcra. Ezek kialakítása kizárja, hogy a szembe maró gáz, gőz, folyadék, esetleg szállópor kerüljön.

Hallásvédő eszközök

Füldugót, fültokot vagy zajvédő sisakot kell biztosítani az építőiparban, ha a zajszint meghaladja az az alsó beavatkozási határértéket (85 dBA). Fontos olyan eszközt választani, mely az adott munkakörnyezetben (esetleges por vagy hőség ellenére) is kifejti védő hatását.

Munkavédelmi lábbelik

A különféle munkafolyamatok során a lábat, lábszárat is védeni kell. A lábat ugyanis érhetik mechanikai hatások (csont-bőrsérülések), de akár vegyianyag vagy hő okozta sérülések is (pl. befröccsenő forró folyadék). Ugyanakkor, ha téli időszakra esik a munka, a hideg elleni védelem is fontos. A különböző munkaterületekre különböző speciális munkavédelmi cipő választható. (< A korábban itt linkelt oldal már nem létezik, hivatkozás törölve - 2024)

Védőkesztyű

Védőkesztyűt annak alapján kell választani, mitől szeretnénk védeni a bőrt. Az építőiparban ilyen veszélyforrás lehet hőhatás, vegyi agyag, statikus elektromosság vagy fizikai behatás.

Összegzés: Az építőiparban a munkavállalók számos veszélynek vannak kitéve. A jogszabályok betartása és a megfelelő védőfelszerelés biztosítása ezért kiemelten fontos munkáltatói kötelesség.

____________________

telikertepites.jpg

Építőipari vállalkozás: Caribi Télikertek

A bejegyzés trackback címe:

https://cikk.blog.hu/api/trackback/id/tr5216045388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Árucikk, termék, szolgáltatás

PR-cikkek megjelentetése

Ajánló blog: szolgáltatások, termékek, webáruházakban megvásárolható árucikkek bemutatása azonnali linkelhelyezéssel. A releváns szöveges linkek erősítik a hivatkozott oldal Google-helyezéseit. Honlap optimalizálás tartalommarketing eszközökkel.

A legjobb Public relations oldalak

marketing szövegek elhelyezésére. Cikk és link elhelyezés azonnal. Termék csak tiszta forrásból. Online szolgáltatás: PR-cikkek megjelentetése. Készen kapott Public relations cikk és marketing szövegek publikálása. Honlap ajánló blog.

Kiemelt cikk: Teraszbeépítés Budapest - Télikert fűtése

Innováció: Teraszbeépítés fűtött műanyag télikertnek

Notebook szerviz: Dell laptop akku vásárlás

süti beállítások módosítása